Automatizálás és biztonság az élelmiszeriparban


Automatizálás és biztonság az élelmiszeriparban

Vaskiválasztás

vaskiválasztás, vaskiválasztó

Manapság az élelmiszeripariban pneumatikus rendszerek is látnak el anyagmozgatási feladatokat. Ezen pneumatikus adagoló és továbbító rendszerek egyre inkább rozsdamentes acél (INOX) csőrendszerekből épülnek fel.

Az INOX elemeknél, a nagyobb kopásállóság ellenére is előfordul kopadék képződése, melyet nem elég csak jelezni, detektálni, és a jelzések alapján nagy anyagveszteség árán eltávolítani, hanem mágnesesen, folyamatosan ki kellene választani, úgy hogy utána magát a mágneses berendezést kell tisztítani, lehetőség szerint automatikusan.

A folyamatosan képződő különböző kopadékok kiválasztása intenzív mágneses teret igényel, és úgy kell ezt lehetőleg megvalósítani, hogy a kiválasztáshoz használt mágneses berendezésből ne képződjön újabb, még veszélyesebb összetételű kopadék.

Vaskiválasztás, vaskiválasztó


Energia-hozzávezetés, adattovábbítás – Speciális igények

Csúszógyűrű, forgóelosztó, fiberoptic

Kimondottan élelmiszeripari felhasználásra elérhetőek az iparági követelményeknek megfelelő rozsdamentes acél pályamenti vezetékek, (kábelkocsis azaz úszókábeles és szigetelt áram-hozzávezető sínes rendszerek), forgóasztalok esetén csúszógyűrűs áramszedők, forgóelosztók, száloptikás forgóelosztók.

Szükség esetén ezen eszközök akár robbanásbiztos ATEX környezet szigorú elvárásainak is megfelelhetnek. 

 Gyártósorok, csomagológép korszerűsítésénél, felújításánál is alkalmazhatók az összetettebb csúszógyűrűs áramszedők és forgóelosztók.

csúszógyűrű, sliprings, csúszógyűrűs áramszedő

Az egyre bonyolultabb feladatok elvégzéséhez az adatátvitel növekvő igényeire, a gyors és a zavarmentes adatátvitelre és a stabil energiaellátás alapvető igényeire alkalmas részegységekkel.

Igaz ez folyékony és gázhalmazállapotú különböző fluidok megfelelő továbbítására is (pl.: túlnyomásos tiszta levegő, nemes gázok, hűtővíz, stb.).

Ugyan alapvető igénynek mondjuk, de a „standard” gyártmányok nem feltétlenül felelnek meg ezeknek, így néhány gyártó egyedi, a megrendelő által specifikált paraméterek alapján vállalja fel a tervezését és gyártását ezen adatátviteli és energia-hozzávezetési eszköznek.

energia hozzávezetés, adattovábbítás












Automatizált üzemek – A biztonság és a hatékonyság növelése

biztonság és hatékonyság növelés

Az automatizált üzemekben egyre kisebb létszámmal, és egyre nagyobb munkabiztonság mellett kell megoldani az üzemeltetést. Robotokkal helyettesítik az emberi munkaerőt, a megfelelő megfogó rendszerekkel, egyre több részfeladatot vállalnak át, így növelve az automatizáltság mértékét.

Ahhoz, hogy ez a gyártás folyamatosságát és hatékonyságának növelését jelentse, a karbantartás is kiemelten fontossá válik, melyet amennyiben lehetséges a szigetek/cellák teljes leállítása nélkül igyekeznek megoldani. Ennek feltétele, hogy a karbantartó a körülötte dolgozó egységek ellenére is nagy biztonsággal tudja elvégezni feladatát.


rádió-távvezérlés, rádió távvezérlő

Ehhez bizonyos esetekben használható vezetékes éberségi kapcsoló és/vagy VÉSZÁLLJ nyomógomb, de ez újabb biztonsági kockázatot jelenthet, illetve korlátozhatja a munkavégzőt a szabad mozgásában.

rádió-távvezérlő, távvezérlés. rádió távvezérlő

Kézenfekvőbb megoldást jelenthetnek a SIL3/PL e kategóriájú, nagy biztonságú ipari rádió frekvenciáko

n kommunikáló eszközök (rádió-távvezérlők), melyeknél a kábelezés „igazgatása” nem vonja el a figyelem egy részét vagy egészét, ezzel újabb veszélyhelyzetet teremtve a karbantartási feladatát végző szakembernek.



mágneses szerszámrögzítés, SMED, QMC, ipar 4.0

Tisztaüzemű csomagolóanyagok előállításánál az automatizálást elősegítendő, előtérbe kerül a fröccs-, présszerszámok mágneses rögzítése (hidraulika rendszer olajának hiánya és a kopadék képződés minimalizálása a mozgó alkatrészek hiányából fakadóan).

A szakképzett munkaerő hiánya, a betanított gépkezelőre hárít olyan feladatokat is, mint sűrű átállás miatti gyakori szerszámcsere. A mágneses, gyors szerszámrögzítés segítségével ennek folyamatához sokkal kisebb tudás és gyakorlat szükségeltetik, mint a különböző mechanikus rögzítéseknél. Sőt a folyamat nagy része akár egésze is emberi érintés nélkülire automatizálható.


Mind emellett még az átállási időt is drasztikusan csökkentheti, mely a LEAN követelményeinek is segít megfelelni, a SMED -et (Single Minute Exchange of Die) a gyors átállásokat megvalósító berendezéseket alkalmazva.


Szerzők:

Tóth András                                                                     Réz Ádám

okl. villamosmérnök                                                     alkalmazástechnikus