Mágneses forradalom 4.0

Mágneses forradalom 4.0

Az 1970-es évek elején kifejlesztett elektropermanens technológia úttörőjeként, a Tecnomagnete Spa forradalmasította az ipari mágnesesség világát. Ez tette lehetővé, hogy a világ piacvezetőjévé váljon a mágneses rögzítő rendszerek szerszámgépeken, műanyag fröccsöntő gépeken, lemezalakító présgépeken, valamint acélanyagú terhek mozgatásánál alkalmazott mágneses emelőrendszerek gyártójaként. Erő, biztonság, biztos és időben állandó erő, a maradvány mágnesesség és szórt fluxus hiánya, ezek az erősségei ennek a technológiának. Ma már a fröccsöntő gépek szerszámainak hagyományos módon történő rögzítése elavult megoldás. Nagyságrendeket lehet ugrani a szerszámcsere idejének csökkentésében ennek a mechanikus megoldásnak a leváltásával, arról nem is beszélve, hogy a mechanikus rögzítések kialakítását célzó beruházások soha nem térülnek meg, és nem is automatizálhatók.

A közhiedelemmel ellentétben nem az igen költséges hidraulikus rendszerek a következő lépés, vagy a megoldás a megfelelő rögzítésre. A fejlődés nem ebbe az irányba mutat. Ehhez a megoldáshoz át kell alakítani a szerszámokat, a rögzítés a mechanikus rögzítéshez hasonlóan ugyanúgy pontszerű, nem teljesen biztonságos, és ráadásként rendszeres karbantartást igényel.

Tecnomagnete PressTec Grip mágneses szerszámrögzítő rendszer

Tehát ha pénzt, időt spórolnánk vagy számít a biztonság, esetleg az automatizálás felé haladnánk, válasszunk mágneses rögzítő rendszert. A hagyományos szerszám felfogatásoknál a szerszámot a kerületén rögzítik, ez a körülmény feszültségeket és deformációkat enged meg, melyek a termelés során kihajlásokhoz vezethetnek a nyitási igénybevétel vagy a szerszám súlya miatt.

A mágneses rendszer a teljes felületen egyenletesen eloszló rögzítést biztosít. A szerszám tökéletesen illeszkedik, együtt fut, nincsenek kihajlások és mozgások, ebből kifolyólag javul a fröccsöntött darab minősége, megismételhetősége, elkerülve az esetleg előforduló “over packing” jelenségeket.

Gyors és rugalmas. Minden JIT (Just in Time) folyamat és SMED (Single Minute Exchange of Die) gyors átállás optimalizálható a szerszámcsere idejének csökkentésével egészen a hagyományos eljáráshoz képest, annak 90%-áig, mivel maga a rögzítés csak pár másodpercig tart. A szerszámokat felülről vagy akár oldalról is be lehet helyezni, egyszerűen és tökéletesen illesztve rá kell tenni a PressTec mágneses felületére, semmilyen további beállítás nem szükséges.

A PressTec alkalmas minden acél hátlappal ellátott, akár viszonylag kisméretű szerszám felfogatására, annak átalakítása, módosítása nélkül. Ezzel a megoldással a szigetelő lapról sem kell lemondanunk, sőt ezentúl nem kell minden szerszámra külön-külön elkészíteni, mivel a mágneslap mögé is felhelyezhető. A Tecnomagnete által felhalmozott széleskörű tudás,"know-how", elengedhetetlen elem volt a Quadsystem rendszer továbbfejlesztésében. Az új technológia tette lehetővé az új generációs mágneses berendezések piaci bevezetését, melyeket monolit felépítés, tömör tömbből kibontott test, egyetlen összeszerelt mechanikus elem nélküli rendkívüli merevségi adottságok és "kompakt" méretek jellemeznek. A kör alakú pólusfelületek a szerkezet részei, a munkafelület teljes egészében egy fémfelület (acél). A különleges pólusgeometria megengedi jól elosztott helyeken, adott területek szabadon hagyását, ahol ki lehet alakítani a szükséges rögzítő furatokat, a kidobók furatait, valamint külön speciális célokra, a robot számára a pontos pozicionálásra kialakított mechanikus elemek beillesztését, elhelyezését.

Tecnomagnete PressTec Grip logo

Technomagnete PressTec Grip mágneses szerszámrögzítő rendszer felfogatása

A PressTec elérhető a BestOf Kft. kínálatában GRIP -TAPADÓ kivitelben is teljes körű műszaki háttérrel (szaktanácsadás, telepítés, szerviz szolgáltatás). Végre, most már tényleg megvalósítható egy valóban egyenletes felfogatás a szerszám és a mágneslap mágneses felülete között és egyidejűleg a mágneses szerszámrögzítő rendszer, valamint a géplap között. A PressTec GRIP egy különleges, két irányú (Észak és Dél aktív pólusokkal és mágnesesen semleges kerettel), kettős mágnesű (Neodímium/AlNiCo), önrögzítő mágnes körből áll, ami lehetővé teszi a rendszer számára a gépen való masszív rögzítést. A géplapra ható mágneses rögzítő erő kb. a 30-45%-a annak a mágneses rendszer által a szerszámon létrehozott névleges rögzítő erőnek, ami 75 tonna/m2 fajlagos értéket érhet el. Ez a mágneses erőtér a géplapba csak kb. 15mm mélyen hatol be, a gép működését nem befolyásolja, valamint szórt mágneses fluxus nincsen.

Tecnomagnete PressTec Grip 37 mm vastagságú mágneslapokkal








Ez az abszolút merev felfogatás lehetővé teszi a rezgések, deformációk teljes kiküszöbölését a nagyobb pontosság és a fröccsöntött darab jobb minőségének elérését.

A csökkentett 37mm-es lapvastagság, valamint a kis önsúly javít a gép teljesítményén, nagyobb marad a gép nyitása, terhelhetősége, gyorsabbá válhatnak a ciklusidők kisebb igénybevételek mellett.

A PressTec GRIP-TAPADÓ kivitel több működési előnyt biztosít, melyek révén növelni lehet a termelékenységet és javítani a minőséget. Költségcsökkentés: A készletek kezelésének teljes folyamatát lehet optimalizálni. A rendelkezésre álló és szabadon maradó helyeket jobban fel és ki lehet használni. Szorító pofákat, fogyó- és kopóalkatrészeket, segédanyagokat, csavarokat, célszerszámokat nem kell kezelni. Nincs hidraulika rendszer karbantartás, nincs olaj, nincs szennyezés, veszélyes hulladék elhelyezés. Nincsenek rejtett költségek. A PressTec Grip a beruházás nagyon gyors megtérülését teszi lehetővé, ami egyes esetekben akár egy éven belüli pár hónapot jelenthet, és értéke magas marad a gép élettartamának a végén is.

Tecnomagnete PressTec Grip Vezérlés

Teljes kontroll alatt: Fejlett elektronikus vezérlőegység, mely a nemzetközi szabványoknak megfelelően (Elektromágneses Kompatibilitás) van kialakítva és különböző kiépítettséggel rendelhető, lehetővé téve a PressTec megfelelő illesztését a gépekhez. Teljes biztonság: A biztonság a működési elvből adódik az elektropermanens rendszereknél. Mivel egy rövid ideig tartó elektromos impulzus aktiválja a rendszert, ezután a szerszám határozatlan ideig rögzítve marad állandó nagyságú erővel, elektromos betáplálás nélkül, egyedül a nagy energiájú állandó mágnesek ereje által megtartva.                                                                    Euromap/SPI/JIS és EMC. 

PressTec mágneses szerszámrögzítő rendszer

Minőség és ismételhetőség

Innovatív rendszer arra, hogy hogyan lehet a gép teljes merevségét maximalizálni és az átállási időt minimalizálni, az átállást a lehető leggyorsabban megvalósítani.    

Kérje munkatársaink segítségét vagy árajánlatunkat:

http://bestofkft.hu/index.php?module=CategoryPage&ID=18&type=subcategory


www.iparimagnesek.hu 

www.bestofkft.hu


Forrás: BestOF Kft